تکفیر شریعتی؛ نقد و بررسی دیدگاه‌های متفاوت در مورد یک اندیشمند انقلابی

دانستنی

در جلسه علمی مروری بر آثار و اندیشه‌های شهید بهشتی، رسول ابراهیمی آبشور، متخصص ادیان و مذاهب، به تحلیل و بررسی نگاه‌های مختلف به دکتر علی شریعتی پرداخت. وی در این نشست به تفصیل در مورد سه دسته نگاه به شریعتی و اختلاف نظرات پیرامون وی سخن گفت.

ابراهیمی توضیح داد که نخستین گروه، شریعتی را به کلی رد کرده و او را از مرزهای اسلام و انقلاب خارج می‌دانند، معتقدند که مطالعه آثار او می‌تواند به انحراف جوانان منجر شود. دومین گروه، شریعتی را چونان قدیسی می‌پندارند که هر آنچه از قلم او برآمده، واجب و ضروری به مطالعه است. اما دسته سوم که شهید بهشتی نیز جزو آنان بود، نگاهی متعادل‌تر دارند.

این محقق بیان کرد که بهشتی شریعتی را فردی با ذهنی پویا و تیز و قریحه‌ای سرشار می‌دانست که با وجود داشتن اختلافات فکری، نباید نقش او در جذب نسل جوان به سمت اسلام نادیده گرفته شود. او تصریح کرد که آیت‌الله خامنه‌ای نیز بر این باور بودند که باید تلاش شود تا افراد را تا حد ممکن در دایره انقلاب نگه داشت.

ابراهیمی همچنین افزود که شریعتی تلاش داشت تا با مطالعات عمیق در حوزه انسان‌شناسی و جامعه‌شناسی، دین اسلام را به گونه‌ای نوین تبیین کند که این موضوع باعث تکفیر وی از سوی برخی شده بود. بهشتی اعتقد داشت که شریعتی گرچه گاهی از رویکرد اصحاب رأی بهره می‌برد، اما نباید فراموش کرد که وی به شکلی قابل توجهی به بازاندیشی در مفاهیم دینی پرداخته است.

نهایتاً، محقق ادیان و مذاهب خاطرنشان ساخت که نگاه منصفانه به شریعتی و درک درست از اندیشه‌های او می‌تواند در تعمیق فهم دینی و اجتماعی نسل جوان مؤثر واقع شود.

, , , ,
پست های مرتبط
نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید